fbpx
NaslovnaSavjetiDoktor Branko Rašović: Dentalni implantati savremeno rješenje za bezubost

Doktor Branko Rašović: Dentalni implantati savremeno rješenje za bezubost

- Advertisement -

Branko-RasovicRehabilitacija vilica i danas je među osnovnim izazovima stomatološke prakse, s obzirom na rasprostranjenost problema krezubosti i bezubosti. Zahtjevi pacijenata sve su kompleksniji, i u funkcionalnom i u estetskom smislu.

U cilju rehabilitacije krezubih i bezubih vilica savremena stomatologija, prema riječima dr Branka Rašovića, spec. oralne hirurgije i vlasnika ordinacije „Apolonia“ iz Podgorice, nudi dentalne implantate, namjenski oblikovane nadoknade izrađene od biokompatibilnih materijala. Oni predstavljaju osnovu za protetske radove: krunice, mostove i mobilne proteze.

– Indikacije su nedostatak jednog zuba, nedostatak više zuba i bezube vilice (izrada fiksnog protetskog rada ili fiksiranje  mobilne proteze), a kontraindikacije mogu biti opšte (generalizovana osteoporoza, reumatske bolesti, određeni poremećaji metabolizma, pacijenti na radioterapiji), lokalne (loše higijenske navike, bruksizam, loši međuvilični odnosi, lokalne infekcije) i uslovne (nerealna očekivanja pacijenata) – objašnjava dr Rašović.

Implantati se dijele na transcedentalne, endoosealne, subperiostalne i intramukozne.

– Endoesealni implantati ugrađuju se u koštano tkivo vilica i koriste se u 95 odsto slučajeva. Izrađeni su većinom od titanijuma i njegovih legura (Titanijum – Aluminijum – Vandijum). Titanijum je male težine, biokompatibilan, otporan na koroziju, čvrst i pristupačan, pri čemu se biokompatibilnost navodi kao imperativ – pojašnjava  dr Rašović.

Oseointegracija

Oseointegracija je primarno definisana kao direktna strukturna i funkcionalna veza između žive kosti i opterećenog implantata. Dr Rašović navodi da se danas  implantat smatra osteointegrisanim kada ne postoji kretanje između njega i dijela kosti u koju je ugrađen. To u praksi predstavlja mehanizam sidrenja gdje se avitalne komponente pouzdano i predvidljivo inkorporiraju u živu kost i mogu da opstanu u uslovima normalnog opterećenja.

Nedostaci klasičnih protetskih rješenja su rizik od karijesa i endodontskog problema zuba nosača, reteencija plaka u predjelu međučlanova mosta – oboljenje periodoncijuma, oštećenje zdravih zuba, fraktura (porcelana, zuba), loš estetski učinak, to što se ne održava volumen kosti, obimna protezna ploča, hrana, derbis, plak, pokretljivost (govor, funkcija), gubitak zuba oslonca.

Govoreći o prednosti ugradnje implantata dr Rašović kaže:

Kao prednost ugradnje implantata navodi se, prije svega, to što se susjedni zubi ne bruse, potom održavanje volumena kosti, poboljšanje funkcije i psihološki napredak.

Novine

Nobel Biocare je plasirao novi dizajn implantata za rješavanje problema u molarnoj /bočnoj/ regiji.Radi se implantatu široke platforme kao verzije NobelActiv, koji se mnogo  bolje  adaptira u korijenskoj čašici izvađenog zuba-molara.

-Moguća je fiksacija suprastrukture sa ključem pod uglom bez korišćenja cementa. Ovo je veoma bitno s obzirom na to da je cement u značajnoj mjeri odgovoran  za nastanak perimplantita, odnosno komplikacija koje nastaju poslije ugradnje implantata – pojašnjava dr Rašović.

Izvor: Mnemagazain.me

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -