fbpx
NaslovnaZanimljivostiDjevojčica u Srbiji rođena sa dva zubića, a rastu joj još dva

Djevojčica u Srbiji rođena sa dva zubića, a rastu joj još dva

- Advertisement -

Tačno 3.560 grama ljubavi, 540 milimetara sreće, ocjena deset i – gratis dva zubića dobili su pre nedjelju dana Jelena (30) i Dubravko Despotović (35), kada su postali roditelji djevojčice sa veoma posebnim osmehom.

Naime, malena Tijana, zdrava preijlepa djevojčica, mirna, rođena bez problema i sa crnom kosicom, iza slatkog osmeha u ustima krije i – natalne zubiće. Ona je prošle sedmice postala pravo čudo u bolnici “Dr Dragiše Mišović” na Dedinju, gdje je rođena sa dva prednja zubića u donjoj vilici, a prema riječima doktora izgleda da joj raste i gornji prednji zub i donja četvorka!

Mamu i tatu prvo je obavijestila doktorka o ovom fenomenu, što je, kako kažu, morala i sama da ovekoveči fotografijom. Kasnije se mama Jelena pohvalila posebnom devojčicom svim prijateljima, a šale od tada nisu prestale da naviru.

– U bolnici je prvo bila šala tata Crnogorac je napravio čudo, pošto je i par zaposlenih odande poreklom. Dok su me ušivali pitala sam gde mi je beba, a u bolnici su se našalili da je već krenula u obdanište, pa onda da će joj prvi obrok biti pljeskavica… – priča mama Jelena kroz smijeh.

Kada su joj prvi put doneli ćerkicu Tijanu, kaže da je imala samo bezazlene vrhiće zuba. Sada, u roku od samo par dana, oni su skroz izrasli! A nesvakidašnje “škripuckanje” male Tijane zateklo je i medicinske sestre u “Mišoviću”.

– Sestra mi je ispričala kako je mislila da joj se jedno veče učinilo da nešto škripi na kašičici za dohranu dok je hranila Tiću. Uglavnom je tišina i kako je beba nastavila da grebucka, videla je da ima zubiće – priča Jelena.

Mama je prvih par dana normalno dojila bebu, međutim, sada kako su zubići skroz porasli i čak su potpuno čvrsti i stabilni, kaže kroz smeh da ne bi da rizikuje i sada koristi silikonsku bradavicu. Ali, zabrinutosti apsolutno nema, čak je Despotovićima cijela situacija, kako kažu, slatka i zanimljiva.

– Imam sestričinu od šest meseci i njoj su tek sada počeli da rastu zubići. Oni počinju da rastu između šestog i devetog meseca, pa se mi šalimo da je naša Tića već uveliko prestigla sve – kaže Jelena.

Mala Tijana, rođena 28. jula, kao i u horoskopu, za mamu je samo Lavica, a tata je već svrstava među poznate svjetske ličnosti.

– Interesantan je i podatak da su neke poznate i jako važne ličnosti na rođenju imale jedan ili dva zuba. Julije Cezar, Hanibal, Luj XIV, Napoleon, Ričard III, Šekspir… – kaže tata Dubravko, i ne prestaje da preko interneta “izučava” ovaj fenomen.

Natalni zubi su veoma rijetki

Zubi sa kojima se dijete rodi, zovu se natalni i bez izuzetka je riječ o donjim sekutićima, po pravilu slabo ukorijenjenim. Zbog slabog korijena oni su klimavi, te tako rasklaćeni i pokretljivi ne predstavljaju smetnju pri dojenju. Ovaj slučaj je veoma rijedak, a bilo je situacija u kojima su vađeni ubrzo nakon rođenja, jer ako se otkače postoji bojazan da se beba njima uguši.

Doc. dr Neđo Čutura, ginekolog i akušer u penziji i nekadašnji načelnik porodilišta u GAK “Narodni front” kaže da za svog radnog vijeka nije vidjeo ovakav slučaj.

– Prisustvovao sam između 12 – 15.000 porođaja i nikada nisam video bebu koja se rodila sa zubićima, što znači da je to veoma retko. To što su zubići krenuli ranije da rastu, i to znači da je dete dentalno zrelije od ostale dece i uopšteno naprednije. Mlečni zubići počinju da rastu oko šestog meseca, kada bi majka trebalo da prestaje sa redovnim dojenjem. Ovi zubići sa kojima se rodila beba mogu smetati majci prilikom dojenja, doduše beba sada nema tu snagu i stezanje vilice i mišića koje će imati za pola godine i koje bi već mogle da prave povrede – rekao je on.

Dr Čutura dodaje da su ovo mliječni zubići porasli prije porođaja, a da će ovoj „naprednijoj“ djeci samim tim i trajni zubi, koji inače izlaze oko šeste-sedme godine, krenuti da izlaze ranije.

Izvor: Blic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -