NaslovnaSavjetiDjeca koja stavljaju previše paste, podložnija su karijesu

Djeca koja stavljaju previše paste, podložnija su karijesu

- Advertisement -

Djeca koja koriste previše paste za zube, rizikuju da im zubi budu podložniji karijesu i lomljenju kada postanu stariji. To je pokazalo istraživanje američkih stomatologa. Oko 40 odsto djece uzrasta od tri do šest godina koristilo je četkicu koja je bila puna ili do pola prekrivena zubnom pastom. Stomatolozi preporučuju da se stavlja malo paste, ne više od veličine zrna graška. Rezultati su zasnovani na anketi roditelja više od 5.000 djece. Djeca mlađa od tri godine treba da koriste samo mrlju paste za zube veličine zrna pirinča. Djeca od tri do šest godina treba da je drže do veličine graška.

Djeca mogu da insistiraju na nezavisnosti u pranju zuba, ali dječija pasta za zube ima slatke ukuse.

– Ne želimo da djeca jedu pastu kao hranu. Želimo da roditelj bude zadužen za četkicu za zube i pastu za zube – rekla je doktorka Meri Hejes sa Univerziteta Čikago.

Roditelji nisu, pokazalo je istraživanje, zapamtili kako su se oni ponašali po tom pitanju kada su bili djeca. Anketa nije obuhvatila pitanja o  vrsti paste za zube koja je korišćene. Studija je pokazala da je oko 60 odsto djece dva puta dnevno pere zube. Utvrđeno je, takođe, da oko 20 odsto djece nije počelo da pere zube dok nisu napunila tri ili više godina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -