NaslovnaObavještenjaDa li je neophodno mijenjati stare zubne krunice?

Da li je neophodno mijenjati stare zubne krunice?

- Advertisement -

Ugradnja zubnih krunica najčešći je vid nadoknade polomljenih i oštećenih zuba. Krunice, takođe, mogu biti indikovane i u slučaju estetskih nedostataka, a odgovor na pitanje da li se i u kom slučaju one moraju zamijeniti, dobićete u nastavku teksta.
Kako prilagoditi zubne krune
Krunu postavljaju stomatolozi i to se mora uraditi na način da između ostatka zuba, odnosno zdravog zubnog tkiva i krunice ne ostaje prostor. Takođe, zub na koji se postavlja krunice ne smije biti “kvaran”, odnosno kariozan. To znači da se zub prije ugradnje krunice mora tretirati u slučaju da njemu postoji neki vid oštećenja. Međutim, ukoliko je zub zdrav i ne zahtijeva tretman, to ne znači da treba da prekinete sa posjetama stomatologu.

Ovo je važno napomenuti, jer stomatolog u svakom slučaju mora obaviti seriju pregleda, provjeriti da li na bilo koji način utiču na okolne zube, ili predstavljaju potencijalnu prijetnju ukupnom fizičkom ili oralnom zdravlju.
Materijali koji se obično koriste za zubne krune – da li je zlato sigurno
Za one koji ne znaju, zlato je nekorozivan materijal i to je glavni razlog zbog kojeg zlato ne može štetiti vašim zubima. Naprotiv. Ali sa druge strane, cement koji se koristi za spajanje krune pljuvačka će nakon nekoliko godina razgraditi. Najveći problem sa tim je činjenica da se sa raspadom zubnog cementa stvara tečnost koja ulazi u sitne rupe na zubima čime počinje proces stvaranja karijesa i raspada zuba.
Keramika
Ako je krunica napravljena od keramike, bez obzira da li je riječ metalkeramičkim, ili cirkonijumskim krunama, može doći do naprsnuća keramike. Međutim, čak ni tada, nije obavezno zamijeniti krunicu. Sve što treba da uradite je da posjetite svog stomatologa i da zatražite od njega da izjednači, odnosno ispolira polomljene ivice zuba, odnosno krunice. Ako problem nije previše ozbiljan i zubna kruna može biti sačuvana sa određenom količinom poliranja, punjenja i drugih procesa restaurativne stomatologije, ne morate se izlagati nepotrebnim troškovima zamjene krune.

Zaključak
Ukoliko niste zadovoljni ili ste u nedoumici, uvijek je najbolje posjetiti nekoliko stručnjaka i uporediti nekoliko mišljenja. Dok jedan stomatolog može predložiti potpunu zamjenu, drugi može pružiti opcije za restorativna rješenja koja ne samo da čuvaju stare krune, već vas oslobađa eventualnih bolova i neugodnosti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -