fbpx
NaslovnaSavjetiDa li i zašto popravljati mliječne zube

Da li i zašto popravljati mliječne zube

- Advertisement -

Mliječni zubi, kao što znamo, ispadaju i bivaju zamijenjeni trajnima, no to im ne umanjuje vrijednost i ne znači da ih ne treba popravljati.

Glavni razlozi za prevenciju i liječenje karijesa mliječnih zuba je sprečavanje boli i nelagode, sprečavanje infekcije vilica i zametaka trajnih zuba, održavanje dobre žvakaćne funkcije i estetike. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima. Ako budu uništeni karijesom i prerano izvađeni, može doći do poremećaja položaja trajnih zuba, što posljedično zahtijeva nošenje ortodontskog aparatića.

Kako bi dijete bilo pošteđeno neugodnih iskustava, koja mogu donijeti neki stomatološki zahvati, roditelji trebaju već u najranijoj dobi voditi djecu  stomatologu (oko prvog rođendana), a kontrole su potrebne svakih tri do šest mjeseci.

Roditelji su odgovorni za oralno zdravlje svoje djece sve do punoljetnosti i potrebno je da nauče djecu kako da održavaju oralnu higijenu, pomoći im da razviju svijest o važnosti oralnog zdravlja, kao i „usaditi“ naviku redovitog posjećivanja stomatologa.

Ne smije se zaboraviti i to da se razne bolesti organizma mogu najranije uočiti u usnoj šupljiti pa tako pomoć ili pregled stomatologa ne bi trebao biti usko vezan samo uz zubobolju ili zubni kamenac. Bilo kakva promjena u ustima (kvržica, bol, zadah, promjena boje desni itd) znak je da nazovete stomatologa i zakažete pregled. Svako odgađanje rutinske kontrole može dovesti do komplikacija, a sanacija istih kasnije može biti neugodna i skupa.

Izvor: mojstomatolog.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -