fbpx
NaslovnaZanimljivostiČovjek iz Melburna pronašao fosilizovane zube praistorijske mega-ajkule

Čovjek iz Melburna pronašao fosilizovane zube praistorijske mega-ajkule

- Advertisement -

Filip Mulali iz Melburna šetajući duž australijskog Velikog okeakskog puta, oblasti poznatom po fosilnim ostacima, otkrio je fosilizovane ostatke zuba praistorijske mega-ajkule, čudovišta dva puta većeg od velike bijele ajkule, prenosi britanski Metro.

Australijski Veliki okeanski put dugačak je nšto više od 100 kilometara, a Mulali navodi kako je zube koji su dugi nevjerovatnih sedam centimetara pronašao do pola uvučene u stijeni.

– Šetao sam duž plaže u potrazi za fosilima i u jednom trenutku sam se okrenuo se i opazio ovaj svetlucavi odsjaj u kamenju. Primijetio sam čertvrtinu zuba koja se nazirala iz stijene. Bio sam veoma uzbuđen, jer je zub bio savršen i znao sam da je riječ o važnom otkriću koje treba podijeliti sa ljudima – kazao je on.

Zubi su, po svoj prilici pripadali stvorenju poznatom kao velika šiljata uskozuba ajkula (Carcharocles angustidens). Ove zvijeri mogle su narasti više od devet metara dužine, što je dvostruko više od velike bijele ajkule. Živjele su u vodama oko Australije prije nekih 25 miliona godina, a hranile su se pingvinima i malim kitovima.

Pronađeno ukupno 40 zuba

Vjerujući da se u stijeni možda nalazi još fosilizovanih zuba, Erih Ficdžerald, viši kustos paleontologije kičmenjaka u Muzeju Viktorija, poveo je tim stručnjaka da pregleda oblast, a detaljenom pretragom pornađenoje čak 40 zuba.

– Ovi zubi su od međunarodnog značaja, pošto predstavljaju jednu od samo tri pridružene grupe zuba Carcharocles angustidens u svijetu i prvu koja je otkrivena u Australiji –  naveo je Ficdžerald.

Zubi su sada izloženi u Muzeju u Melburnu u okviru Nacionalne nedelje nauke.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -