NaslovnaProizvodiČetkica budućnosti koristiće ton koji nastaje tokom pranja zuba

Četkica budućnosti koristiće ton koji nastaje tokom pranja zuba

- Advertisement -

TOKIO – Izmjenama učestalosti i jačina zvukova koji nastaju tokom pranja zuba, japanski istraživači su su bili u stanju da mijenjaju percepciju efikasnosti čišćenja zuba i ukupno zadovoljstvo korisnika tim činom, objavio je International Journal of Arts and Technology.

Oni su u okviru studije opisali detalje futurističke četkice za zube koja bi mogla promijeniti način na koji pojedinci doživljavaju svakodnevno održavanje dentalne higijene.

U ispitivanjima sa velikim brojem volontera, japanski naučnici sa Univerziteta za elektro-komunikacije  istraživali su kako promjena zvukova koje stvara četkica tokom pranja utiče na efikasnost tog čina i nivo zadovoljstva volontera.

Naučnici su snimali zvuk u ustima tokom pranja uz pomoć malog mikrofona u modifikovanoj četkicu za zube. Oni su zatim taj zvuk sa nešto izmenjenim parametrima slali nazad u slušalice koje su nosili volonteri kako bi istražili kakav će učinak imati.

Oni su otkrili da kada na određeni način izmjene boju tona i jačinu zvuka četkanja zuba, imaju mogućnosta da mijenjaju doživljaj i nivo zadovoljstva kod volontera.

Prema riječima istraživačkog tima, jedno moguće objašnjenje za ovaj fenomen može biti da pranje zuba sa većim zadovoljstvom osobe pomaže u sprečavanju širenja karijesa.

Najvažniji rezultat koji je studija pokazala je da je interaktivnim izmjenama tona tokom pranja zuba moguće motivisati korisnike tako da pranje zube postaje zadovoljavajući doživljaj.

Kako je za upotrebu prototipa četkice korišćene u studiji potrebno nositi slušalice naučnici predviđaju da će pametne četkice budućnosti imati ugrađene zvučnike koji reprodukuju ton čišćenja zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -