fbpx
NaslovnaSavjetiČetkanje nije dovoljno za zdravlje zuba vaše djece

Četkanje nije dovoljno za zdravlje zuba vaše djece

- Advertisement -

Četkanje zuba samo djelimično štiti od lošeg uticaja koji šećere grickalice imaju na zube djece. Istraživanje sprovedeno na skoro četiri hiljade djece predškolskog uzrasta pokazalo je da su navike grickanja najviše povezane sa karijesom.

Istraživači su upoređujući djecu koja svakodnevno konzumiraju slatkiše i onu koja imaju redovne obroke došli do zaključka da je kod djece čiji su zubi često izloženi šećeru daleko veća vjerovatnoća za razvijanje karijesa. Studija je, uz to, pokazala da je kod djece mlađe od pet godina oslanjanje isključivo na četkanje zuba nedovoljno ukoliko želimo da spriječimo nastanak karijesa.

Istraživači su takođe kazali da, iako su mliječni zubi privremeni, “osnovi dobre oralne higijene, a to se prije svega odnosi i na isharnu i četkanje zuba, postavljaju u detinjstvu “.

Karijes

Naučnici sa univerziteta u Edinburgu i Glazgovu koristili su statističke modele i podatke istraživanja kako bi predvidjeli nastanak karijesa kod djece do pet godina.

Koristili su podatke prikupljene o ishrani i oralnoj higijeni od ponovljenog posmatranja djece od dvije do pet godina.

Grickanje slatkiša je bio faktor koji je najjače povezan sa karijesom, naročit kod djece koja su tokom cijelog dana konzumirala slatkiša, bez redovnih obroka.

Postojala je povećana povezanost između niže frekvencije četkanja zuba u dobi od dvije godine i povećanja šansi za razvoj karijesa sa pet godina.

Djeca koja su zube prala manje od jednom dnevno ili ih uopšte nisu prala u dobi od dvije godine imala su dvostruko veću šansu za razvoj karijesa u petoj godini u poređenju sa djecom koja su dva puta dnevno ili češće prala zube.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Public Health.

Izazovi

Vodeći istraživač dr Valeria Skafida iz Škole društvenih i političkih nauka Univerziteta u Edinburgu kazala je da je ograničavanje unošenja šećera poželjno kako za šire nutritivne razloge, tako i za zdravlje zuba kod djece.

– Čak i sa ciljanim politikama koje konkretno imaju za cilj smanjenje nejednakosti u razvoju karijesa kod djece, ostaje stalni izazov za smanjenjem socijalnih obrazovanja u ishodima zdravlja zuba – kazala je dr Skafida.

Koautor studije, dr Stefani Čembers, iz odeljenja za socijalne i javnozdravstvene nauke na Univerzitetu u Glazgovu, kazala je da „kod djece koja jedu slatkiše ili čokoladu jednom dnevno ili više, češće četkanje zuba – jednom ili dva i više puta dnevno – smanjila je verovatnoću nastanka karijesa u poređenju sa manje čestim četkanjem“.

Istraživači su koristili podatke iz studije “Growing Up in Scotland” – društvenog istraživanja koje prati život djece od djetinjstva do njihovih tinejdžera.

Izvor: BBC

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -