NaslovnaZanimljivostiČesto konzumiranje alkohola pogubno po oralno zdravlje

Često konzumiranje alkohola pogubno po oralno zdravlje

- Advertisement -

Učestalo konzumiranje većih količina alkoholnih pića ima poguban uticaj na zdravlje cijelog organizma uključujući i usnu šupljinu. Tako su kod alkoholičara u poređenju sa ostalom populacijom puno češći karijes i bolesti zubnog mesa te karcinomi jezika, grla i grkljana. Rizik od pojave oralnih karcinoma dodatno se povećava ako je alkoholičar ujedno i pušač. Smatra se da se 75 do 90 odsto svih oralnih karcinoma može povezati s pušenjem i/ili alkoholom.

Osobe zavisne od alkohola pripadaju grupi pacijenata u kojoj postoji pojačan rizik za pojavu dentalnih erozija, jer konzumiranje alkohola povećava opasnost od degradacije tvrdih zubnih tkiva na direktan i indirektan način. Učestalo i dugotrajno konzumiranje kiselih pića (npr. vino) zakiseljuje usnu šupljinu i površine zuba čineći ih osjetljivijim na mehanička oštećenja (npr. četkanjem zuba). S druge strane kod alkoholičara često dolazi do povraćanja želučanog sadržaja, pri čemu kiseli sadržaj iz želuca dospijeva u usnu šupljinu i tako ubrzava eroziju tvrdih zubnih tkiva. Erozija najviše ugrožava nepčane plohe gornjih zuba, okluzalne površine bočnih zuba, te incizalne rubove prednjih zuba. Donji zubi i bukalne plohe gornjih zuba nešto su manje ugrožene erozijom.

Alkoholičari koji u sklopu programa liječenja od alkoholizma uzimaju disulfiram mogu imati promijenjen ukus. Najčešće je to metalni ukus ili ukus koji podsjeća na onaj koji se pojavljuje prilikom konzumiranja bijelog luka. Ta promjena ukusa obično nestaje tokom prve dvije sedmice uzimanja disulfirama. Koristi li se za liječenje zavisnosti od alkohola naltrekson, može doći do kserostomije (suhoća usta), faringitisa, sinusitisa, šuma u ušima i glavobolje.Osim direktnih štetnih faktora na oralno zdravlje, postoje i indirektni učinci alkoholizma, koji se mogu manifestovati kao posljedica nedovoljne i neprimjerene prehrane. Najčešće je riječ o upali jezika (glositis), upali zubnog mesa (gingivitis) i upali ruba usana (angularni cheilitis). Smanjenje i/ili prestanak konzumiranja alkohola jedini je siguran put koji može dovesti do poboljšanja i oralnog i cjelokupnog zdravstvenog stanja zavisnika.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -