Bruksizam: Kako se riješiti škrgutanja zubima

  Stiskanje, škripanje ili škrgutanje zubima naziva se bruksizam. Ono je nesvjesno i najčešće se događa noću, za vrijeme spavanja.

  Vrlo često osobe ni ne znaju da imaju bruksizam dok ih netko ne čuje i upozori da noću škripe zubima.

  Noćno stiskanje zuba

  Životne promjene, stresni periodi i anksioznost najčešće su okidač noćnog škripanja, tako da sa sigurnošću možemo reći da je najčešći uzrok bruksizma upravo stres. Tokom noći tijelo se ne može potpuno opustiti, te aktivira žvaćne mišiće uzrokujući stiskanje i škripanje.

  Sile koje se pritom stvaraju puno su jače nego sile koje su potrebne za žvakanje hrane. Aktivnost mišića tokom noći može uzrokovati jutarnju ukočenost zgloba, glavobolje, bolove u području lica i zgloba, ali i oštećenja zuba kao što su pretjerano trošenje i pucanje.

  Ponekad je stomatolog prvi koji primijeti problem s bruksizmom upravo radi ovih karakterističnih oštećenja zuba. Da bi se spriječila oštećenja zuba, ali i bolovi žvaćnog sistema potrebno je što prije započeti liječenje.

  Bruksizam kod djece

  Bruksizam kao prolazna pojava vrlo se često pojavljuje i kod djece: u periodima izmjene zuba, nicanja trajnih zuba i neravnomjernog zagriza nije rijetko da djeca tokom noći škrguću zubima. Iako ova pojava kao i sam neugodan zvuk škrgutanja zna zabrinuti roditelje, najčešće se radi o prolaznoj fazi te bruksizam spontano nestane. Ukoliko traje duže vremena i počne uzrokovati promjene na zubićima ili bolove u vilici i glavobolje potrebno je posjetiti stomatologa.

  Liječenje bruksizma

  Bruksizam se liječi udlagama koje se nose po noći te onemogućavaju škripanje i prejako stiskanje.

  Udlage se rade u jednoj vilici te malo „podižu“ zagriz i stavljaju je u opuštajući položaj za zglob i mišiće. Udlaga ne izaziva neugodu, ugodna je za nošenje i ne zahtjeva privikavanje. Udlage se nose minimalno nekoliko mjeseci dok se žvaćni sisetm ne oporavi, a moguće je i dugotrajno nošenje.

  Bruksizam nije stanje koje nužno traje cijeli život i moguće je da se korištenjem udlaga, ali i eliminisanjem stresa i anksioznosti povuče.

  Izvor: ordinacija.vecernji.hr

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.