NaslovnaSavjetiAugmentacija kosti prije ugradnje implanta

Augmentacija kosti prije ugradnje implanta

- Advertisement -

Današnja tehnologija omogućava nam da nadoknadimo gubitak kosti koji se javlja zbog parodontoze, nakon vađenja zuba ili upalnog procesa.

Ukoliko nema dovoljno kosti za ugradnju implantata, neophodno je pristupiti augmentaciji kosti tj. nadogradnju kosti presađivanjem vlastite ili korištenjem vještačke kosti. Taj se hirurški zahvat izvodi ukoliko ne postoji potrebna širina ili visina vilične kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje vilce, ako za to postoje minimalne osnove pacijentove kosti. Ponekad se implantati ugrađuju istovremeno kad se vrši augmentacija, dok je kod težih slučajeva neophodno najprije izvesti augmentaciju kosti, a implantate ugraditi tek nakon neophodnog vremena zarastanja.

Vođena regeneracija tkiva (GTR) i vođena regeneracija kosti (GBR) mogu uspješno korigovati estetske i funkcijske defekte stvaranjem dobrog ležišta za implantate ili poželjne situacije za optimalno protetsko riješenje.

  • GBR – Guided Bone Regeneration (vođena koštana regeneracija) postupak je kojim se nadoknađuje izgubljena kost prije postavljanja mostova ili implantata. Radi se na način da se na mjesto koštanog defekta postavlja autologna ili vještačka kost koja se zatim prekriva membranom. Time povećavamo visinu i širinu zubnog grebena, čime je omogućena bolja estetika za daljnja protetska riješenja.
  • GTR – Guided Tissue Regeneration (vođena tkivna regeneracija) postupak je kojim se potporna struktura zuba, kost i zubno meso stimulišu na rast, na način da se na mjesto propalih struktura stavlja membrana. Ona onemogućava zubnom mesu da uraste u područje u kojem bi trebala.

Izor: Dental4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -