Apiktomija: Intervencija koja spašava zub od vađenja

  Apikotomija je stomatološka intervencija uklanjanja vrha korijena zuba čije je tkivo inficirano dijelom tkiva koje se nalazi na zubu.

  Apikotomija predstavlja posljednju soluciju u spašavanju zuba kako ne bi došlo do vađenja. Prednji zubi imaju po jedan korijen za razliku od ostalih koji imaju dva ili više. Preko korijena se omogućava ulaženje nervnih i krvnih sudova u zub, a apikotomija je trenutno sigurno rješenje ukoliko pacijent želi da spasi zub u poslednjem trenutku.

  Apikotomija se obavlja uz lokalnu anesteziju potpuno bezbolno. Intervencija apikotomije počinje sječenjem desni, da bi se omogućio pristup viličnoj kosti. Nakon toga stomatolog uklanja dio kosti i pristupa vrhu korijena. Kada omogući pristup vrhu korijena slijedi otklanjanje inficiranog tkiva. Intervencija apikotomije mora biti profesionalno odrađena jer nikako ne bi smio da ostane u korijenu ni najmanji ostatak inficiranog tkiva. U tom slučaju će doći do ponovnog procesa.

  Nakon što se ukloni inficirano tkivo slijedi skraćivanje korijena zuba. Ono se vrši pod uglom od 0° do 45°. Nakon procesa skraćivanja korijena zuba slijedi punjenje kanala korijena. Punjenje kanala korijena zuba se obavlja preko krune zuba ili preko vrha skraćenog korijena zuba. Na samom kraju kada se završi proces punjenja kanala korijena zuba dolazi do provjere da li je sve perfektno očišćeno. Ukoliko jeste slijedi ušivanje sluzokože.

  Na kraju intervencije dolazi do prestanka djelovanja anestezije, kada je mogu pojaviti veoma jaki bolovi. Stomatolog će vam prepisati lijek koji ćete popiti ukoliko je bol neizdrživ. Moguće je i nastajanje otoka, a u tom slučaju se preporučuju hladne obloge.

  Izvor: dentistserbia.com

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.