fbpx
NaslovnaZanimljivostiAntidepresivi mogu loše uticati na zubne implante

Antidepresivi mogu loše uticati na zubne implante

- Advertisement -

BAFALO (SAD) – Upotreba antidepresiva mže pogubno uticati na prihvatanje stomatoloških implantata, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u SAD, prenosi Dental Tribune.

dental-implants-vancouver-waPilot studija sprovedena na Univerzitetu u Bafalu otkrila je da antidepresivi, jedan od najvažnijih lijekova na recept u Sjedinjenim Američkim Državama za liječenje anksioznosti, bolova i drugih poremećaja, mogu uticati na regulaciju metabolizma kostiju, ključni faktor za proces ozdravljenja i uspjeh implantata .

U studiji, istraživači su analizirali podatke iz zdravstvenih kartona pacijenata stomatološke ordinacije univerziteta u 2014. Oni su otkrili da od pacijenata koji su imali neuspjeh tokom prihvatanja implantata kvarova, njih 33 posto koristi antidepresive. Kod pacijenata koji su imali uspjeh u ugradnji implanta, samo 11 posto je uzimalo antidepresive. Sve u svemu, analiza je pokazala da upotreba antidepresiva povećava šanse za neuspjeh implantata četiri puta.

Svake godine zbog korištenja antidepresiva se udvostručavaju šanse za neuspjeh implanta, tvrde istraživači. Zbog toga, oni savjetuju pacijenate koji koriste antidepresive da se konsultuje sa svojim ljekarom o neželjenim efekti lijeka i alternativnim metodama upravljanja depresijom.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 11 posto Amerikanaca u dobi od 12 i više godina je koristilo antidepresiva u 2011. Antidepresivi su treći najčešći recept ljekova koje Amerikanci svih uzrasta u periodu 2005-2008, a najčešće ih koriste osobe u dobi od 18-44.

Iz perioda 1988-1994 za period 2005-2008, stopa antidepresiva upotrebu u Sjedinjenih Američkih Država među svim starosnim grupama povećan za gotovo 400 posto.

Upotreba antidepresiva  je povezana s nizom nuspojava, uključujući osteoporozu, akatiziju, bruksizam, što sve utiče na proce sozdravljenja implantata.

Trenutno, istraživači planiraju da potvrde svoje početne nalaze u studiji većeg razmjera.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -