NaslovnaSavjetiAnalgosedacija – bez straha i bola u oralnoj hirurgiji

Analgosedacija – bez straha i bola u oralnoj hirurgiji

- Advertisement -

Najveći broj bolnih intervencija u stomatologiji može se na zadovoljavajući način izvesti uz lokalnu anesteziju. Međutim, usled jakog osećaja straha ili prethodnih neprijatnih iskustava, pacijenti često odbijaju bilo kakav stomatološki tretman i izbjegavaju posjete stomatologu.

Nerijetko i sam čin primjene lokalne anestezije, odnosno ubod igle, predstavlja veći problem nego sama stomatološka intervencija. U ovakvim slučajevima, stoji nam na raspolaganju metod primjene ljekova koji dovode do sedacije tj. stanja u kome se pacijent oseća relaksirano i bezbrižno, uz očuvanje svijesti, čime je rad i za pacijenta i za stomatologa umnogome olakšan.

Analgosedacija se primjenjuje kod izuzetno uplašenih i anksioznih pacijenata, veoma opsežnih i dugih, posebno hirurških intervencija, djece kod kojih je planirana neka veća intervencija, a koja odbijaju saradnju, kod jako izraženog refleksa povraćanja, itd.

Kako se postiže stanje analgosedacije?

Nakon upoznavanja sa opštim zdravstvenim stanjem pacijenta, anesteziolog uspostavlja tzv. venski put tj. plasira tanku plastičnu cev – iglu u neku od vena na ruci, i to je jedina neprijatnost koju pacijent osjeti u toku cijele intervencije.

Zatim se venskim putem daje sedativ tj. sredstvo koje relaksira pacijenta, i istovremeno uklanja osjećaj neprijatnosti i straha. U zavisnosti od doze, pacijent može i da se uspava, ali za to nema potrebe.

Potom se daje lijek protiv bolova u odgovarajućoj dozi, nakon čega stomatolog daje lokalnu anesteziju na odgovarajućem mjestu u ustima pacijenta i započinje planiranu intervenciju.

Svo vrijeme postupka anesteziolog prati vitalne funkcije (rad srca i disanje) te je pacijent potpuno bezbjedan i oslobođen svakog straha i bola. Po potrebi, stomatolog ponavlja lokalnu anesteziju kao i anesteziolog primjenu svojih ljekova bez obzira na dužinu intervencije u ustima. Veoma je važno da je svjest pacijenta svo vrijeme potpuno očuvana.

Dobro je znati:

Ljekovi koji imaju uticaj na stanje svjesti imaju osobinu da izazovu djelimičnu amneziju, tj. gubitak sjećanja za dati period tako da, i ako postoji određena doza neprijatnosti, ona se “zaboravlja”.

Značajno je reći da nakon analgosedacije pacijent, obzirom da je primio ljekove koji utiču na stanje svjesti, ne smije upravljati vozilom, što znači da mora doći na intervenciju u pratnji odrasle osobe, koja će ih nakon otpuštanja iz bolnice otpratiti do prebivališta.

Po pravilu ne postoje posebni uslovi da se primjeni analgosedacija, mada postoje određena stanja koja zahtjevaju odgovarajući oprez pri izvođenju analgosedacije i iz tog razloga je anesteziolog stalno prisutan sve vrijeme trajanja planirane intervencije.

Prije dolaska u ordinaciju pacijent šest sati ne smije da uzima niti hranu niti tečnosti na usta, kao da je u pitanju izvođenje opšte anestezije.

(izvor: stomatologija-vajagic.rs    autor: Dr. Vladimir Vajagic)

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -