NaslovnaSavjetiAll-on-4: Najsavremeniji koncept implantatskog zbrinjavanja bezubih pacijenata

All-on-4: Najsavremeniji koncept implantatskog zbrinjavanja bezubih pacijenata

- Advertisement -

All-on-4 je koncepcija liječenja potpune bezubosti ugradnjom četiri implantata u vilicu i izradu fiksnog zubnog mosta u roku 24 sata. Ova metoda je revolucionarna zbog smanjenog broja potrebnih implantata, brzine izrade fisknih zuba i smanjenja troškova za pacijenta. U današnje vrijeme naročito je važno da se pacijent drugog dana nakon zahvata može vratiti svojim životnim obavezama sa potpunom estetskom i žvaćnom funkcijom zuba.

Kada se radi All-on-4

Postoje dvije osnovne indikacije, situacije koje se uspješno rješavaju All-on-4 metodom.

  • Pacijenti koji već imaju bezubu čeljust, ali ne mogu nositi totalnu protezu – nadražaj na povraćanje, pomjeranje proteze uslijed oblika vilice…
  • Kod pacijenata kod kojih preostale zube nije moguće sanirati i uključiti u protetski rad, rješenje je All-on-4. Takvi zubi se vade neposredno prije ugradnje implantata.

To je još jedna velika u nizu prednosti ove metode jer se u jednom tretmanu obavljaju zahvati vađenja zuba i ugradnje implantata.

Odgovor na potrebe pacijenata

All-on-4 metoda je nastala kao odgovor struke na nemogućnost direktne ugradnje implantata u zadnje djelove vilice. Razlozi tome bili su resorpcija vilične kosti i blizina anatomskih struktura (maksilarni sinus, mandibularni živac). Da bi se dobio dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata, bili su potrebni prethodni zahvati augmentacije kosti, ili pomjeranja živca. Zbog dugotrajnosti takvih višefaznih postupaka i visokih troškova, veliki broj pacijenata je odustajao od takvih zahvata.

Kod All-on-4 metode dva implantata ugrađuju se vertikalno u središnji dio vilice, na poziciji dvojki. Stražnji implantati se ugrađuju po uglom od 45 stepeni, tako da implantat izlazi iz vilice u području drugog predkutnjaka. Takvim zakošenim položajem implantata u vilici zaobilaze se kritična područja za smanjenim volumenom kosti; maksilarni sinus u gornjoj vilici i mandibularni živac u donjoj vilici. Za planiranje zahvata potrebna je CBCT snimak koji omogućuje precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću vilične kosti. Preduslov za izradu privremenog mosta je primarna stabilnost implantata. Dužina, oblik i površina implantata s jedne strane, te kvalitet kosti s druge strane odlučujući su faktori za postizanje primarne stabilnosti implantata i mogućnosti izrade privremenog mosta unutar 24 sata.

Izrada trajnog mosta

Šest mjeseci nakon ugradnje implantata radi se trajni most. To razdoblje je potrebno kako bi tvrda i meka tkiva vilice poprimila svoj stabilni oblik. Privremeni most se skidanjem šrafova jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak za stalni most. Za izradu ovog mosta potrebna su ukupno četiri dolaska; dva dolaska u dva dana, nakon 14 dana još dva dolaska u dva dana. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent nosi privremeni most tako da ni u jednom trenutku nije bez zubi.

Materijali za izradu trajnog mosta

Materijali za izradu trajnog mosta su metal-kompozit, metal-keramika i cirkon-keramika. Konstrukcija mosta povezuje implantate i ima otvore za fiksaciju vijka u implantat. Konstrukcija se izrađuje od metala ili cirkona. Radni model s laboratorijskim implantatima se digitalizuje postupkom skeniranja nakon čega se kompjuterskom obradom u specijalnom softeru planira konstrukcija.

Metalna konstrukcija se uglavnom izrađuje pomoću 3D printera, jer se na taj način dobijaju najpreciznije konstrukcije bez unurašnje napetosti metala koje nastaju klasičnim postupkom lijevanja usled velike termičke oscilacije.

Konstrukcija od cirkona dobija se frezovanjem iz bloka cirkon-keramike.

Estetski materijal koji se nanosi na konstrukciju može biti kompozit ili keramika. Kompozit je hibridni materijal dobijen miješanjem čestica keramike i polimerne smole (plastike) i objedinjuje dobra svojstva oba materijala. Čestice keramike daju kompozitu čvrstoću, otpornost na trošenje i estetiku, dok polimerna smola pruža jednostavnost rukovanja, brzu polimerizaciju i povoljniju cijenu.

Kompozit je jako dobar estetski materijal za All-on-4 radove zbog dobre estetike i mogućnosti karakterizacije boje zuba i gingive (zubnog mesa). Osim toga karakterizuje ga apsorpcija žvaćnog stresa, što je pacijentu ugodno kod žvakanja tvrđe hrane. Keramika je beskompromisno najbolji materijal za najviše estetske zahtjeve, bez obzira da li se nanosi na metalnu ili cirkonsku konstrukciju. Prednost cirkonske konstrukcije je dubinski, trodimenzionalni efekt boje cjelokupnog rada budući da apsorbuje, a ne reflektuje svjetlost koja prolazi kroz slojeve keramike.

Ugradnja implantata

Zahvat se planira u jutarnjim satima, kako bi do idućeg dana mogli izraditi privremeni most. Trajanje zahvata je oko 120 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Ukoliko se vade preostali zubi, potrebna je i modelacija viličnog grebena. Tim zahvatom se niveliše nivo vilične kosti što je jako važno za estetiku i funkcionalnost mosta na implantatima. Ugrađuju se četiri implantata ispod nivoa kosti na koje se fiksiraju Multi-unit ugaoni abutmenti. Oni omogućuju paralelizovanje izlaznih profila implantata koji su ugrađeni pod različitim uglovima. Paralelizovanje izlaznih profila implantata je preduslov za nesmetan i pasivan dosjed mostne konstrukcije koja bez naprezanja povezuje implantate i vijcima je fiksirana na njih.

Izrada privremenog mosta

Nakon fiksacije Multi-unit abutmenta uzima se otisak vilice i određuju međuvilični odnosi za izradu privremenog mosta. Nekoliko sati nakon zahvata ugradnje pacijent dolazi na probu privremenog mosta na kojoj se procjenjuje oblik i veličina zuba, zagriz, odnos prema viličnom grebenu. Idući dan se privremeni most vijcima fiksira na implantate i time je završena prva faza. Privremeni most se izrađuje od akrilata i nosi se šest mjeseci.

Higijena i čišćenje

Čišćenje mosta na četiri implantata je specifično i razlikuje se od tehnika čišćenja prirodnih zuba. Budući da je most jednokomadna konstrukcija i ne postoje razmaci ižmeđu pojedinih zuba, most se čisti kao jedinstvena cjelina.

Sve dostupne površine mosta čiste se četkicom i zubnom pastom. Područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom. Naročito se preporučuje korišćenje oralnog tuša koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na gingivu (zubno meso). Na redovnoj godišnjoj kontroli prema potrebi most se može skinuti i odraditi profesionalno čišenje. Preporučuje se korišćenje vodica za ispiranje usta jednom dnevno radi dezinfekcije usne duplje.

All-on-4 trajnost

Zubni implantati nakon procesa oseointegraciju postaju dio organizma i kao takvi ostaju trajno u vilici.

Most na implantatima se mijenja nakon otprilike 10 godina, u zavisnosti od promjena okolnih tkiva.

Izvor: dentusperfectus.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -