NaslovnaSavjetiAfte u ustima: Kako ih liječiti i da li možemo spriječtiti njihov...

Afte u ustima: Kako ih liječiti i da li možemo spriječtiti njihov nastanak

- Advertisement -

Saznajte šta su to afte, kada možete očekivati da se pojave u vašim ustima, možete li da spriječite njihov nastanak, šta da radite ako se i kada se pojave i treba li se obratiti ljekaru.

aftaŠta su afte?

Afte su iritantna oštećenja sluzokože u ustima (najčešće se javljaju sa unutrašnje strane usne, obraza ili na krovu usta), veličine bubuljice. Afte na jeziku nisu uobičajene, ali nam najviše smetaju pa uglavnom baš njih primijetimo. Najčešće nam prvo izađe balončić, na čijem mjestu, nakon pucanja, ostane mala površina oštećene sluzokože. Kao i kada se ogrebemo, taj oštećeni dio je ranjiviji, pa boli pri svakom dodiru: dok jedemo hranu, nekada i kada pričamo, piše dr Miona Jovanović na svom sajtu.

Zašto mi izlaze afte u ustima?

Niko ne zna tačan razlog pojave afti, niti zašto žene imaju više problema sa njima (a pogođene su čak dva puta češće!). Izvjesno je, međutim, da je njihova pojava vezana za stres. Takođe, ukoliko su vaši roditelji imali afte u ustima velika je vjerovatnoća da ćete ih i vi imati.

Neke vrste voća, kao što su limun, pomorandže, ananas, paradajz i jagode, mogu biti okidači ili pogoršati situaciju kada su afte već izašle.

Moguća je i veza supstance sodium laurly sulfate, koja se nalazi u gotovo svim pastama za zube, sa pojavom afti u ustima.

Afte nekada ukazuju i na druge probleme, kao što je generalno slab imuni sistem, loša ishranal, nedostatak vitamina B 12, cinka, folne kiseline, gvožđa, bolesti crijeva kao što su Kronova ili Celijačna bolest.

Treba znati i da afte u ustima nisu zarazne, i da ih nikome ne možete prenijeti.

Mogu li da sprečim pojavu afti?

Kako se ne zna tačan uzrok ne možete ni spriječiti njihovu pojavu. Predlagane su razne tehnike, ali ne postoje dokazi da su one zaista djelotvorne.

Šta kada afta već izbije?

Ono što svako od nas može da uradi jeste da napravi običan slani rastvor kojim će ispirati usta: potrebno je samo pomješati ¼ kafene kašičice kuhinjske soli i 200 ml vode.

Osim toga, naravo, možete se obratiti i stomatologu. Iako ne postoji lijek koji može izlječiti afte, postoje oni koji ubrzavaju obnavljanje sluzokože na tomo mjestu, a njih vam precizno može nanijeti samo stomatolog.

Šta još treba znati

Oštre ivice na zubnim naknadama (plombama, krunicama i protezama) mogu oštetiti sluzokožu. Tako, međutim, ne nastaje afta već obična ogrebotina. Ona će brzo zarasti, ali da se ponovo, na istom mestu, ne bi pojavila: obratite se stomatologu kako bi zaoblio dio koji smeta.

Dešava se da poslije posjete stomatologu pacijent posumnja da mu je izašla afta. Najčešće se, međutim, radi o nečemu drugom: desni su par sati nakon primanja anestezije utrnule, pa ih nekada gricnemo ili povrijedimo tokom jela. Toga nismo svjesni, jer ne osetimo bol u tom trenutku, a kada dejstvo anestetika prođe ne znamo šta se dogodilo. Ukoliko vam se tako nešto dogodi ne sekirajte se: sluzokoža u ustima brzo zarasta. Pametno je i zapamtiti za ubuduće da je dobro izbjegavati jelo dok dejstvo anestezije traje.

Postoje još neka oboljenja koja mogu ličiti na afte, s toga ukoliko primjetite da vam bubuljica u ustima duže traje obavezno se obratite stomatologu.

Afte – šta su, prevencija i kako ih liječiti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -